-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření0 minut
-
Porce4
-
Celkový čas10 minut
Česká verze oblíbeného salátu coleslaw, který se připravuje také z bílého zelí. Tento hospodský zelný salát dostanete nejčastěji jako oblohu k jídlu v bufetu nebo hospodě.
Hospodský zelný salát je sladkokyselý salátek, který není náročný na přípravu. Důležité je zelí nejprve tepelně opracovat a poté dochutit. Vyzkoušejte ho až budete vařit třeba zapečené šunkofleky, katův šleh nebo vepřový guláš s bramboráčky.
Suroviny na sladkokyselý hospodský zelný salát
- 500 g bílého hlávkového zelí
- 1 litr vody
- 40 ml olivového oleje
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- sůl & pepř
TIP: Do salátu můžete přidat také syrovou cibuli, kterou pokrájejte na najemno. Cibuli doporučuji nastrouhat na jemném struhadle.
Postup přípravy hospodského zelného salátu
- Nejprve si pokrájejte hlávkové zelí na jemné nudličky a umístěte ho do mísy.
- V rychlovarné konvici uvařte 1 litr vody a zelí zalijte. Nechte v míse vroucí vodu 5 minut, aby zelí změklo a poté vodu slijte. Zelí ještě propláchněte studenou vodou. Ideálně použijte cedník.
- Povařené zelí posypte 2 lžícemi cukru, přidejte lžíci klasického octa a dochuťte solí s trochou čerstvě namletého pepře. Můžete přidat nastrouhanou cibuli.
- Dobře promíchaný salát umístěte do lednice alespoň na hodinku, aby byl uleželý.
TIP: Pokud chcete zelí více křupavé, nechte jej ve vroucí vodě o chvilku méně.
Další varianty zelného salátu
Jak se říká, sto lidí – sto chutí. Podle receptu výše si připravíte opravdu ten základní hospodský zelňák. Nic špatného na něm není, ale pokud se rozhlížíte po menších odchylkách v receptuře, tak doporučuji také vyzkoušet:
- přidat do zelného salátu 1-2 nastrouhané mrkve nebo
- přidat do zelného salátu hrst čerstvého a pokrájeného kopru nebo
- přidat do zelného salátu 1 jablko nastrouhané na jemném struhadle
Dejte vědět v komentářích, která varianta vám chutnala nejvíce nebo jak jej připravujete vy.
Chutnal vám hospodský zelný salát? Vyzkoušejte také:
Mohlo by se vám líbit
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews